In English

Kysy lisää
asiantuntiijoiltamme

Ota yhteyttä

Toteutuuko teillä Audit Trail, kuitista kausiveroilmoitukselle vuonna 2016?

cgiimg_duo_red_dress.jpg

Olemmeko hukassa uuden kirjanpitolain 2016 vaatimusten kanssa

Vihdoinkin! Lokakuussa se lopulta tapahtui. Hallitus sai uuden kirjanpitolakiesityksen valmiiksi (He 89/2015). Sitä onkin jo odoteltu. Suomi, EU-mallimaa on ensimmäisen kerran myöhässä EU-direktiivien viemisessä lakiin!

Periikö meidät hukka? Voivatko yritykset aloittaa vuoden 2016 kirjanpitoaan, koska laki esiteltiin ja tulee käsittelyyn näin myöhään? Ohjelmistotalot eivät usein toimi kuukauden varoitusajalla. Koodia ei väännetä olettamien mukaan, vaan vasta kun lain vaatimukset ovat valmiita.

No, ei se hukka peri. Ohjelmistotalot ovat varautuneet muutokseen. Kaikkien haluama tehokkuus sopii yhteen tiedon jäljitettävyyden kanssa. Alla olevat uuden lain vaatimukset ovat arkipäivää ohjelmistojen käyttöönotoissa, kuten Sonetissa.

  • Läpinäkyvyys kirjausketjussa
  • Tiedon jäljitettävyys
  • Lokikäsittely
  • Roolinmukaiset käyttöoikeudet

Lisäksi yksi uuden lain vaatimus on, että yritys kuvaa prosessinsa ja kirjausketjunsa. Ohjelmistotalon menetelmäkuvaukset eivät enää riitä kokonaisuuden hahmottamiseksi. Kuinka moni asiakas osaa tehdä tämän ilman apujoukkoja?

Kirjanpitolautakunta ei ole vielä tähän mennessä antanut suosituksia toimintamalleista. Niitä odotellaan kuumeisesti. Tilintarkastusyhteisöt ovat kouluttaneet asiakkaitaan. Meidän asiakaspalvelussa puhelimet ovat käyneet kuumina. ”Ei kai meidän pidä mitään muuttaa, ja jos pitää, kerrottehan te sen meille?” – tyyppisiä keskusteluja on käyty syksyn aikana useita.

No hätä, homma on hanskassa. Pieniä muutoksia on tulossa. Tiettyjä toiminnallisuuksia on viilattava ja koko prosessi ohjelmiston sisällä on käytävä läpi.

Miten asiakasyritys voi varautua uuteen lakiin?

  • Osakirjanpito vai osa pääkirjanpitoa – ajattelun ymmärtäminen yrityksessä
  • Tilinpäätösmapin kirjaaminen tositteeksi, ns. liitetosite
  • Automaattisten kirjausten läpikäynti, esim. alv, jaksotukset
  • Koontitositteiden läpikäynti, miten jäljitettävyys toimii?

Jos nämä asiat kolahtivat, laita hihat heilumaan. Salapoliisityötä tarvitaan ainakin yrityksissä, joissa prosesseja ei ole käyty läpi vuosikausiin. Mielenkiintoista, vihdoinkin laki tuo jotain uutta ajateltavaa taloudenpidon puolelle.

Kunhan joulu on vietetty ja tilinpäätös tehty, on aikaa aloittaa uusi, kaunis kirjanpitotapa. Siinä kirjausketju on saumaton alkulähteiltä kausiveroilmoitukselle ja vice versa!

Onhan siellä laissa jotain sisällöllisiä helpotuksia, ajatuksella ”pienet ensin”. Lue lisää kumppanimme Rauhalan blogista!

Jaa artikkeli

Kysy lisää
asiantuntiijoiltamme

Ota yhteyttä

 

 

Tilaa uusimmat blogipäivitykset sähköpostiisi!

Sähköpostiosoite 

Selaimesi on vanhentunut!

Lataa ajantasainen selain nähdäksesi tämän sivun oikein. Päivitä selaimeni nyt

×